Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 21 sierpnia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB2-2.440.214.2024.1.AD
WIS TOWAR - suplement diety
Na podstawie art. 42a ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t.j. Dz. U. z 2024 r. poz. 361 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z 23 lipca 2024 r. (data wpływu 26 lipca 2024 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (…)
Opis: produkt w postaci proszku, nazywany przez Wnioskodawcę „suplementem diety”, zawierający w swoim składzie, zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy: peptydy kolagenu rybiego (hydrolizowane), regulator kwasowości: kwas cytrynowy; (…)
Rozstrzygnięcie: CN 2106
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
Uzasadnienie
26 lipca 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru (…) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący opis towaru:
Pełen skład produktu:
Peptydy kolagenu rybiego (hydrolizowane) (…), regulator kwasowości: kwas cytrynowy (…)
(…)
Kolagen to jedno z głównych białek budulcowych ustroju, naturalny polimer i istotny składnik substancji międzykomórkowej organizmów zwierzęcych. To białko strukturalne, które stanowi ok. 30% wszystkich protein w ludzkim organizmie. Można je znaleźć m.in. w tkance łącznej, naczyniach krwionośnych, a także w mięśniach, skórze i włosach. Ponieważ poziom kolagenuw ustroju zmniejsza się wraz z wiekiem na skutek naturalnych procesów starzenia, warto dostarczać związek do organizmu również z zewnątrz - kolagen występuje m.in. w kościach czy ścięgnach zwierzęcych, a także dostępny jest w formie suplementów diety. Wykorzystany w produkcie
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right