Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 6 sierpnia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB2-2.440.170.2024.3.MCZ

WIS TOWAR - deser

Na podstawie art. 42a ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t.j. Dz. U. z 2024 r. poz. 361 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z 3 czerwca 2024 r. (ta sama data wpływu), uzupełnionego pismem z 5 lipca 2024 r. (ta sama data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (…) deser (…)

Opis: produkt w postaci deseru (…), zawierający w swoim składzie, zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy:ekstrakt z kokosa, cukier, skrobię modyfikowaną, olej kokosowy, kakao, (…)

Rozstrzygnięcie: CN 18

Stawka podatku od towarów i usług: 23%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 ustawy w zw. z art. 146ef ust. 1 pkt 1 ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

Uzasadnienie

3 czerwca 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek uzupełniony 5 lipca 2024 r. w zakresie sklasyfikowania towaru (…) deser (…) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono m.in. następujący opis towaru:

Roślinny produkt wyprodukowany na bazie mleczka kokosowego (…), poddany procesowi homogenizacji oraz sterylizacji.

Skład: ekstrakt z kokosa (…), cukier (…), skrobia modyfikowana (…), olej kokosowy, kakao (…), białka roślinne (…)

Cechy produktu: jednolitej konsystencji bez grudek, gęsty, kremowy, barwy brązowej. Smak i zapach charakterystyczny dla użytych surowców bez obcych posmaków. Produkt jest konfekcjonowany w (…)

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00