Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 30 lipca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.128.2024.5.MC
WIS towar (świadczenie kompleksowe) – Dieta obejmująca 5 posiłków o kaloryczności 1500 kcal wraz z dowozem do klienta.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku Spółki z o.o. (…) z dnia 7 marca 2024 r. (data wpływu 7 marca 2024 r.), uzupełnionego pismami z dnia: 25 kwietnia 2024 r. (data wpływu 25 kwietnia 2024 r.), 7 maja 2024 r. (data wpływu 7 maja 2024 r.), 11 czerwca 2024 r. (data wpływu 11 czerwca 2024 r.) oraz 4 lipca 2024 r. (data wpływu 4 lipca 2024 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar (świadczenie kompleksowe) – Dieta (…) obejmująca 5 posiłków o kaloryczności 1500 kcal wraz z dowozem do klienta
Opis świadczenia:
Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą polegającą na produkcji i sprzedaży zbilansowanych pod kątem kaloryczności i zawartości składników odżywczych diet. Przedmiotem wniosku jest Dieta (…) wraz z dowozem, obejmująca 5 posiłków o kaloryczności 1500 kcal. Klient ma możliwość zamówienia Diety na dowolną ilość dni. Dieta (…) składa się z 5 posiłków i obejmuje: (…). Posiłki wchodzące w skład Diety dostarczane są pod adres wskazany przez Klienta w złożonym zamówieniu, za pośrednictwem strony internetowej oraz telefonicznie. Posiłki powtarzają się w interwale (...). Klient nie ma możliwości modyfikacji posiłków w ramach Diety. Wyprodukowane przez Wnioskodawcę posiłki są schładzane, pakowane próżniowo i etykietowane. Konkretne posiłki (dostarczane w ramach opisanej Diety) wymagają od klienta dalszej obróbki, np. rozpakowania z pojemnika, przełożenia na talerz, przyprawienia, podgrzania lub ugotowania. Na każdym z posiłków naklejona jest etykieta z nazwą dania, datą produkcji, datą przydatności do spożycia, kalorycznością, informacją o alergenach występujących w posiłku, oznaczeniem diety za pomocą symboli ABCDE, informacją o sugerowanym sposobie spożycia.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right