Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 29 lipca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.215.2024.4.AR
WIS TOWAR – serwatka w proszku.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r., poz. 361, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 30 kwietnia 2024 r. (data wpływu), uzupełniony w dniu 10 czerwca 2024 r. oraz 11 lipca 2024 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – „(...)”
Opis towaru: Produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (...); przeznaczony jako materiał paszowy.
Rozstrzygnięcie: CN 04
Stawka podatku od towarów i usług: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 3 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 30 kwietnia 2024 r., Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 10 czerwca 2024 r. oraz 11 lipca 2024 r. r. w zakresie sklasyfikowania towaru: „(...)” na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:
Produkt przeznaczony jest do przygotowywania mieszanek paszowych do żywienia zwierząt gospodarskich. (...). W szczególności produkuje produkty mleczarskie takie jak sery, proszki mleczne, masło itp.
Spółdzielnia wyprodukowane proszki mleczne dystrybuuje jako produkty przeznaczone do konsumpcji przez ludzi oraz jako dodatki do paszy dla zwierząt.
Na każdy rodzaj produktu zakład posiada dwa numery weterynaryjne, które uprawniają go do produkcji oraz sprzedaży obu tych rodzajów produktów.
Wnioskodawca wskazał również, że (...) umieszczona jest w rejestrze podmiotów paszowych Powiatowego Lekarza Weterynarii (...) i posiada weterynaryjny numer identyfikacyjny (...) (w załączeniu (...)) oraz kody działalności:
(...)
Zakład posiada także nr (...) - uprawniający do sprzedaży m.in. (...) serwatki jako produktu spożywczego przeznaczonego do konsumpcji przez ludzi.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right