insert_drive_file

Interpretacja

Rządowy Program Odbudowy Zabytków - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Gdańsku z dnia 5 lipca 2024 r., sygnatura RP.63.107.30.1.2024

Wnioskiem z dnia 18 czerwca 2024 r., doręczonym w dniu 19 czerwca 2024 r. do Regionalnej Izby Obrachunkowej w Gdańsku, zwróciła się Pani z prośbą o zajęcie stanowiska odnośnie problematyki dotyczącej środków z Rządowego Programu Odbudowy Zabytków w kontekście ujmowania ich w umowie w sprawie udzielenia dotacji z terminem rozliczenia dłuższym niż 31 grudnia roku budżetowego oraz ujmowania w wieloletniej prognozie finansowej wydatków realizowanych z udziałem tych środków w kolejnych latach budżetowych.

Ustosunkowując się do przedmiotowego wniosku, w pierwszej kolejności wskazać należy na wybrane regulacje prawne zawarte w uchwale nr 232/2022 Rady Ministrów z dnia 23 listopada 2022 r. w sprawie ustanowienia Rządowego Programu Odbudowy Zabytków (znak RM-0611-2230- 22); źródło: https://www.gov.pl/web/premier/rzadowy-program-odbudowy-zabytkow.