Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 22 lipca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.197.2024.3.BK

WIS TOWAR – sos.

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r., poz. 361, z późn. zm.) zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 23 kwietnia 2024 r. (data wpływu) uzupełnionego w dniu 7 czerwca 2024 r. (data wpływu) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar - (...)

Opis towaru: : Produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (...); Sos o smaku (...). Produkt wykorzystywany (...); Produkt gotowy do bezpośredniej konsumpcji;

Rozstrzygnięcie: CN 2103

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w związku z art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w związku z poz. 4 załącznika nr 3 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 23 kwietnia 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek uzupełniony w dniu 7 czerwca 2024 r. w zakresie sklasyfikowania towaru (...) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

We wniosku oraz jego uzupełnieniu przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Sos o smaku (...).

(...)

„(...)”.

Składniki: (...).

Skład procentowy:

(...).

Produkt może zostać wykorzystany w (...)

Produkt jest gotowy do bezpośredniej konsumpcji.

Ponadto Wnioskodawca wskazał, że (...)

Na (...) zastosowano (...)

Proponowana przez Wnioskodawcę klasyfikacja wg Nomneklatury Scalonej (CN) to 21069098.

Ponadto do wniosku Spółka dołączyła:

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00