Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 22 lipca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.268.2024.2.PK

WIS towar - danie

Na podstawie art. 42a ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r. poz. 361 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 11 czerwca 2024 r. (data wpływu 11 czerwca 2024 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (…)

Opis: Produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…). Produkt oferowany jest do sprzedaży w formie dwukomorowej tacki o masie netto (…). Pierwsza komora zawiera (…), w drugiej komorze znajduje się (…).

Rozstrzygnięcie: CN 19

Stawka podatku od towarów i usług: 5%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

11 czerwca 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru dla celów określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący opis towaru:

Nazwa dania: (…).

Opis dania: (…)

Produkt oferowany jest do sprzedaży w formie dwukomorowej tacki (…). Rozmieszczenie dania w tacce: pierwsza komora – (…), drugą komorę stanowią: (…).

(…)

Proponowany przez nas kod CN to: 1602 32 30.

W pozycji Nazwa handlowa/nazwy handlowe oraz informacje dodatkowe, w tym poufne Wnioskodawca wskazał: (…)

Do wniosku załączono:

(…)

W trybie przewidzianym w art. 200 § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2023 r. poz. 2383 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00