Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 22 lipca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.184.2024.3.IKR

WIS TOWAR - artykuł spożywczy

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 lit. a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2023 r. poz. 2383 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową oraz art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r. poz. 361 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku Pana (…) z dnia 9 maja 2024 r. (data wpływu 9 maja 2024 r.) uzupełnionego pismami z dnia 11 czerwca 2024 r. (data wpływu 11 czerwca 2024 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar –  (…)

Opis: produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…) oraz środek konserwujący: benzoesan sodu, (…), przeznaczony (…). Przeznaczony do spożycia (…).

Rozstrzygnięcie: CN 20

Stawka podatku od towarów i usług: 5%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w zw. z poz. 13 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 9 maja 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 11 czerwca 2024 r. w zakresie sklasyfikowania towaru: (…) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:

Przedmiotem wniosku jest towar – (…) przeznaczony do (…) Składniki to: (…), wraz ze środkiem konserwującym ( benzoesanem sodu), (…). Produkt nie zawiera alkoholu etylowego.

W pozycji nazwa handlowa/nazwy handlowe oraz informacje dodatkowe, w tym poufne Wnioskodawca wskazał:

(…)

W załączniku WIS-W/A Wnioskodawca wskazał:

Na mocy uwagi 6. do Działu 20 Nomenklatury scalonej, w pozycji 2009 wyrażenie „soki niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu” oznacza soki o objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 0,5 % objętości. Potwierdza to treść Uwag ogólnych zawartychw Notach wyjaśniających do działu 20. Zgodnie bowiem z uwagą ogólną (5), dział 20 obejmuje m.in. soki owocowe lub warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu lub o objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 0,5 % obj. Przy klasyfikacji soków owocowych zastosowanie ma również uwaga dodatkowa 5. do działu 20 Nomenklatury scalonej, gdzie pod lit b) jest zapis, że zagęszczone naturalne soki owocowe nie są wyłączone z pozycji 2009. Zgodnie z uwagami do pozycji 2009 soki owocowe i warzywne objęte tą pozycją otrzymywane są zazwyczaj przez mechaniczne otwarcie lub wyciskanie świeżych, zdrowych i dojrzałych owoców lub warzyw. Może to być wykonane (jak w przypadku owoców cytrusowych), za pomocą mechanicznych "ekstraktorów" (...) lub przez tłoczenie, które może być, lub nie, poprzedzone rozgniataniem lub rozdrabnianiem (zwłaszcza jabłek), lub obróbką zimną lub gorącą wodą lub parą. Płyny otrzymywane w ten sposób są zasadniczo poddawane następującym procesom: klarowaniu, filtracji, odpowietrzaniu, homogenizacji, sterylizacji.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00