Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 29 lipca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.228.2024.2.ES

WIS TOWAR- orzechy

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r. poz. 361 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…), z dnia 9 czerwca 2024 r. (data wpływu 9 czerwca 2024 r.), uzupełnionego pismem z dnia 19 czerwca 2024 r. (data wpływu 19 czerwca 2024 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar (…)

Opis towaru: Produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…).

Rozstrzygnięcie: CN 20

Stawka podatku od towarów i usług: 5%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w zw. z poz. 13 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 9 czerwca 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 19 czerwca 2024 r. w zakresie sklasyfikowania towaru: (…) - na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:

Uprzejmie proszę o dokonanie klasyfikacji PKWiU (dla potrzeb podatku od towarów i usług) batonu o nazwie handlowej (…), składającego się z (…).

Niniejsze składniki są zakonserwowane cukrem.

W ocenie Spółki dla niniejszego towaru właściwa jest klasyfikacja statystyczna PKWiU 10.82.24.0 „Owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00