Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 15 lipca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.195.2024.3.EM

WIS TOWAR - danie gotowe.

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r., poz. 361, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 24 kwietnia 2024 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniach 24 kwietnia oraz 29 maja 2024 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – „(...)

Opis towaru: danie gotowe, prezentowane w (...), w jednej części gotowany ryż, w drugiej części sos (...) z mięsem (...); produkt przeznaczony do spożycia po poddaniu obróbce cieplnej

Rozstrzygnięcie: CN 19

Stawka podatku od towarów i usług: 5%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 24 kwietnia 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 24 kwietnia oraz 29 maja 2024 r. w zakresie sklasyfikowania towaru „(...)” na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Nazwa prawna towaru: Sos (...) z mięsem (...) z ryżem (...).

Nazwa handlowa towaru: (...).

Sos (...) z mięsem (...) z ryżem (...) występuje w sprzedaży jako półprodukt chłodzony. Półprodukt chłodzony przeznaczony jest do spożycia wyłącznie po przeprowadzeniu obróbki termicznej zgodnie z instrukcją (...). (...).

I. Skład towaru:

Towar składa się z dwóch składowych: pierwszej składowej dania - sosu (...) z mięsem (...) (stanowiącej 55% całego towaru) oraz drugiej składowej dania - (...) (stanowiącej 45% całego towaru).

Pierwsza składowa dania - sos (...) z mięsem (...), który stanowi łącznie 55% całego towaru składa się z: (...).

Druga składowa dania - ryż (...), która stanowi łącznie 45% całego towaru składa się z: (...).

II. Proces produkcji towaru:

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00