Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 17 lipca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.226.2024.4.SS
WIS świadczenie kompleksowe – zestaw towarów spożywczych - posiłków (dieta) wraz z dostawą do klienta.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r., poz. 361), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 23 kwietnia 2024 r. (data wpływu 24 kwietnia 2024 r.), uzupełnionego pismami z dnia: 24 kwietnia 2024 r. (data wpływu 24 kwietnia 2024 r.) oraz 10 i 26 czerwca 2024 r. (data wpływu 10 i 26 czerwca 2024 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar (świadczenie kompleksowe) – „zestaw towarów spożywczych »Dieta (…) – (…) posiłków, (…) kcal« wraz z dostawą do klienta"
Opis świadczenia: Wnioskodawca planuje w przyszłości podjęcie działalności gospodarczej w zakresie produkcji i sprzedaży posiłków w postaci diet zapewniających pełne codzienne wyżywienie. Przedmiotem wniosku jest „zestaw towarów spożywczych »Dieta (…) – (…) posiłków, (…) kcal« wraz z dostawą do klienta”. W skład Diety (...) wchodzą następujące posiłki: Śniadanie (Na zimno) – (…); II śniadanie (Na zimno) – (…); Obiad (Na ciepło) – (…); Podwieczorek (Na ciepło) – (…); Kolacja (Na ciepło lub zimno) – (…). Wnioskodawca nie przewiduje żadnych ograniczeń trwania Diety, jest to zależne od woli klienta. Klient będzie mógł zamówić Dietę tylko na 1 dzień lub na jego wielokrotność, np. 1 tydzień, 2 tygodnie, miesiąc etc. W ciągu trwania Diety klient będzie mógł zatrzymać dostawy i wznowić je po określonym przez siebie czasie. Klient nie będzie miał możliwości modyfikacji posiłków w ramach opisanej we wniosku Diety. Dieta nie jest zindywidualizowana, gdyż klient nie ma możliwości dostosowania diety do swoich indywidualnych potrzeb. Klient wybiera jedną dietę spośród kilku dostępnych. Posiłki mające wchodzić w skład przedmiotowej Diety wytwarzane będą w lokalu produkcyjnym Wnioskodawcy. Dania po obróbce termicznej będą chłodzone w chłodni, natomiast dania niewymagające obróbki termicznej będą przekazywane bezpośrednio do chłodni. Posiłki po schłodzeniu będą porcjowane, ważone i pakowane w opakowania plastikowe, a następnie są zamykane przeznaczoną do tego folią i zgrzewane. Opakowania będą etykietowane (na etykiecie znajduje się informacja, jeżeli posiłek należy podgrzać przed spożyciem). Etykieta posiłku zawiera także informacje o: temperaturze przechowywania posiłku, informacji o przeznaczeniu posiłku do spożycia „na ciepło” lub „na zimno”, wartości odżywczej i energetycznej posiłku, alergenach, daty końcowej przydatności posiłku do spożycia. Posiłki pakowane będą w opakowania (torby), w których dostarczane będą do klientów. Posiłki będą odbierane przez kierowców Wnioskodawcy lub partnera logistycznego i dostarczane do klientów w godzinach nocnych i porannych z zachowaniem tak zwanego ciągu chłodniczego na wszystkich etapach procesu, tj. na etapach pakowania, magazynowania i transportu zagwarantowana jest temperatura chłodnicza. Opakowanie każdego posiłku będzie stanowiła tacka plastikowa lub biodegradowalna, szczelnie zgrzana folią. Celem spożycia posiłków konieczne będzie ich wypakowanie. Posiłki będzie należało spożyć w określonym czasie od momentu zapakowania posiłku. Klient płaci wyłącznie za zakupiony towar, a koszt transportu jest wkalkulowany w cenę zestawu. Cena, którą opłaca klient jest ceną ostateczną i obejmuje koszt dostawy Diety do klienta.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right