Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 8 lipca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.250.2024.1.AJ

WIS TOWAR – produkt w płynie.

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r., poz. 361, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 24 czerwca 2024 r. (data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar –(...)

Opis towaru: produkt w płynie, o smaku (...), przeznaczony do bezpośredniego spożycia; zawiera w składzie m.in. (...) sok (...); nazywany „suplementem diety”; prezentowany w (...) o pojemności (...).

Rozstrzygnięcie: CN 2202

Stawka podatku od towarów i usług: 5%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 17 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 24 czerwca 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: „(...)”, na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

We wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

(...). Suplement diety w płynie w (...).

Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia.

Z przedłożonego do wniosku dokumentu „(...)” wynikają m.in. następujące informacje:

Zawiera (...).

Produkt do bezpośredniego spożycia, nie wymaga rozcieńczenia.

Produkt objęty obowiązkiem powiadomienia o zamiarze wprowadzenia go po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, o którym mowa w art. 29 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2022 r., poz. 2132) – powiadomienie o numerze (...) z dnia (...).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00