Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 3 lipca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.186.2024.2.DS
WIS TOWAR - artykuł spożywczy
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r. poz. 361 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 8 maja 2024 r. (data wpływu 9 maja 2024 r.), uzupełnionego pismami z dnia 11 czerwca 2024 r. (data wpływu 11 czerwca 2024 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (...)
Opis: Produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – cukier, wodę, (...). Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia po rozcieńczeniu z wodą.
Rozstrzygnięcie: CN 2106
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 9 maja 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek uzupełniony 11 czerwca 2024 r. w zakresie sklasyfikowania towaru: (...) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:
Przedmiotem wniosku jest towar – (...). Składniki:
- cukier,
- woda,
(...)
Produkt nie zawiera alkoholu etylowego.
W pozycji 58 Nazwa handlowa/nazwy handlowe oraz informacje dodatkowe, w tym poufne Wnioskodawca wskazał:
(...).
Natomiast w dołączonym do wniosku załączniku WIS-W/A wskazano:
Pozycja CN 2106 obejmuje "Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone". Zgodnie z notami do tej pozycji obejmuje ona, pod warunkiem że nie są objęte jakąkolwiek inną pozycją w nomenklaturze: (A) Przetwory przeznaczone do spożycia przez ludzi, zarówno bezpośrednio, jak i po obróbce (takiej jak obróbka cieplna, rozpuszczanie lub zagotowanie w wodzie, mleku itd.). Ponadto zgodnie z Uwagami do tej pozycji obejmuje ona:
(7) Preparaty bezalkoholowe lub alkoholowe (nie na bazie substancji aromatycznych), w rodzaju stosowanych do produkcji różnych napojów bezalkoholowych lub alkoholowych (...). Preparaty te zawierają (w całości lub w części) składniki aromatyczne, które są charakterystyczne dla poszczególnych napojów. W rezultacie, wspomniane napoje zazwyczaj mogą być otrzymane przez zwykłe rozcieńczenie preparatów wodą (...) nawet z dodatkiem np. cukru lub ditlenku węgla. Niektóre z tych preparatów są specjalnie przygotowane do użytku domowego; są również szeroko stosowane w przemyśle w celu wyeliminowania niepotrzebnego transportu dużych ilości wody itd. Jak wyjaśniono, preparaty te nie są przeznaczone do konsumpcji jako napoje, a zatem powinny być odróżniane od napojów objętych działem 22.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right