Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 2 lipca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.187.2024.1.IK
WIS TOWAR – suplement diety w płynie.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r., poz. 361.), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 25 kwietnia 2024 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniach 28, 29 maja oraz 13 i 17 czerwca 2024 r.Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (...)
Opis towaru: produkt w postaci (...) płynu do rozcieńczania w wodzie; zawiera w swoim składzie - zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy - (...); nazwany „suplementem diety”, (...) o pojemności (...) ml
Rozstrzygnięcie: CN 2106
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 25 kwietnia 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 28, 29 maja oraz 13 i 17 czerwca 2024 w zakresie sklasyfikowania towaru: (...) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku i uzupełnień przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Przedmiotem wniosku jest (...) „suplement diety” (...), pasteryzowany.
Skład recepturowy Produktu:
–(...)
(...) są „suplementami diety” ponieważ spełniają wymogi ustawy o bezpieczeństwieżywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. w zakresie dotyczącym suplementów diety oraz Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. z późn. zm., w sprawie składu oraz znakowania suplementów diety”.
Wnioskodawca wskazał, że Produkt (...).
Ponadto Wnioskodawca oświadczył, że Produkt został zgłoszony do GIS – (...) nr powiadomienia (...).
Do wniosku załączono:
I.(...), z której wynikają m.in. następujące informacje:
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right