Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 19 czerwca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.146.2024.4.PK

WIS towar - napój

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 lit. a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2023 r. poz. 2383 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r. poz. 361) zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 28 marca 2024 r. (data wpływu 28 marca 2024 r.), uzupełnionego pismami z dnia 22 kwietnia 2024 r. (data wpływu 29 kwietnia 2024 r.), z dnia 9 maja 2024 r. (data wpływu 9 maja 2024 r.) oraz z dnia 28 maja 2024 r. (data wpływu 28 maja 2024 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (…) ml

Opis: Produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy - sok jabłkowy (…), sok z granatów (…), wodę, (…). Napój ten jest płynem, który bezpośrednio nadaje się do spożycia.

Rozstrzygnięcie: CN 2202

Stawka podatku od towarów i usług: 5%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w zw. z poz. 17 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 28 marca 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek uzupełniony w dniu 29 kwietnia 2024 r., 9 maja 2024 r. oraz 28 maja 2024 r. w zakresie sklasyfikowania towaru (…)ml, dla celów określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:

(…) ml

Sposób spożycia produktu:

- do bezpośredniego spożycia.

Pełen skład produktu:

Woda (…), Jabłko koncentrat (…), Granat koncentrat (…)

Procentowy udział masowy wszystkich soków w składzie surowcowym całego produktu: (…)%.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00