Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 19 czerwca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.216.2024.2.PK

WIS towar - produkt spożywczy

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 lit. a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2023 r. poz. 2383 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r. poz. 361), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 13 maja 2024 r. (data wpływu 13 maja 2024 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (…)

Opis towaru: Produkt spożywczy, składający się – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – z bułki (…) Produkt do bezpośredniego spożycia (…). Przekąska zapakowana (…) w opakowanie z etykietą. Masa netto produktu: (…) g.

Rozstrzygnięcie: CN 19

Stawka podatku od towarów i usług: 5%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 13 maja 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek, w zakresie sklasyfikowania towaru (…), dla celów określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:

Przedmiotem wniosku jest towar przeznaczony do spożycia dla ludzi, stanowiący gotowy artykuł spożywczy. Towar powinien być klasyfikowany zdaniem Wnioskodawcy pod kodem pozwalającym na ustalenie zasad opodatkowania CN 19 (dokładnie CN 1905 90).

(…)

W dalszej części wniosku Wnioskodawca przedstawił własne uzasadnienie klasyfikacji towaru będącego przedmiotem wniosku oraz uzasadnienie właściwej stawki VAT. Ponadto wskazał m.in.:

W przypadku produktu zasadniczy charakter wyznacza bułeczka (…) (większość składu produktu). Bułeczka stanowi bułkę drożdżową składającą się głównie z mąki pszennej. Jest gotowa do spożycia (…). Samo mięso (…) stanowi natomiast (…)% składu całego produktu (pozostała część to farsz, tj. (…) jest tylko częścią farszu składającego się z wielu składników, szczegółowy skład w (...)). Nawet jeżeli przyjąć zaokrąglenie do (...)%, zgodnie z wyjaśnieniami do działu 19, dany produkt musi mieć więcej niż 20% mięsa, aby kwalifikować się do działu CN16. W tym przypadku warunek ten nie został spełniony. W związku z powyższym należy stwierdzić, że zasadniczy charakter wyznacza wyrób piekarniczy, klasyfikujący produkt w kategorii CN 19.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00