Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 14 maja 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.138.2024.2.PK

WIS towar - Kurczak

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 lit. a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2023 r. poz. 2383 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r. poz. 361), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 2 kwietnia 2024 r. (data wpływu 2 kwietnia 2024 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar Kurczak (…)

Opis towaru: Produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (...). Gotowe danie oferowane jest do sprzedaży w formie dwukomorowej tacki. Pierwsza komora zawiera (…), w drugiej komorze znajdują się (…).

Rozstrzygnięcie: CN 16

Stawka podatku od towarów i usług: 5%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w zw. z poz. 11 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

2 kwietnia 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek, w zakresie sklasyfikowania towaru – Kurczak (…), dla celów określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący opis towaru:

(…)

Produkt oferowany jest do sprzedaży w formie dwukomorowej tacki PP z folią barierową. Rozmieszczenie dania w tacce: Pierwsza komora: (…), druga komora: (…).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00