Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 7 maja 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.101.2024.1.DM

WIS TOWAR – syrop.

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r., poz. 361), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 14 marca 2024 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniach 14 marca oraz 15 kwietnia 2024 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – „(...)”

Opis towaru: syrop o smaku (...), zawierający w swoim składzie m.in.: (...); produkt prezentowany w (...) o pojemności (...), nazywany „suplementem diety”

Rozstrzygnięcie: CN 2202

Stawka podatku od towarów i usług: 5%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 17 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 14 marca 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 14 marca oraz 15 kwietnia 2024 r. w zakresie sklasyfikowania towaru „(...)” na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Przedmiotem wniosku jest tzw. „suplement diety” (...), syrop o smaku (...). (...).

Skład produktu: (...)

Objętość netto: (...).

Opakowanie jednostkowe: (...).

(...) zawiera m.in. następujące informacje.

Dotyczy produkcji (...).

(...)

(...).

(...)

(...).

Załączona do wniosku „(...)” zawiera m.in. następujące informacje:

Właściwości organoleptyczne:

Opakowanie: (...) o pojemności (...), (...).

Wygląd: (...).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00