Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 7 maja 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.47.2024.1.IK
WIS TOWAR – sushi.
Na podstawieart. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r., poz. 361), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 1 marca 2024 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniach 25 marca i 29 i 30 kwietnia 2024 r. (daty wpływu) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową
Przedmiot wniosku: towar: „(...)”
Opis towaru: (...) sushi (...), (...); skład produktu – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy - (...); produkt (...), pakowany (...), masa (...)
Rozstrzygnięcie: CN 16
Stawka podatku od towarów i usług: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w zw. z poz. 11 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 1 marca 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 25 marca i 29 i 30 kwietnia 2024 r. w zakresie sklasyfikowania towaru zestaw „(...)” na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru
Przedmiotem wniosku jest „(...)”.
Przedmiotem wniosku jest towar przeznaczony do spożycia dla ludzi, stanowiący gotowy artykuł spożywczy, klasyfikowany zdaniem Wnioskodawcy pod kodem CN 1604 11 00 30 sekcja IV - gotowe artykuły spożywcze; napoje bezalkoholowe, alkoholowe i ocet, tytoń i przemysłowe namiastki tytoniu; produkty, nawet zawierające nikotynę, przeznaczone do wdychania bez spalania; pozostałe wyroby zawierające nikotynę przeznaczone do wprowadzania nikotyny do ciała ludzkiego; 16 przetwory z mięsa, ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, lub z owadów; 1604 Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej; 1604 11 Łosoś; 1604 11 00 30 - Łosoś Atlantycki (Salmo salar).
Towar Sushi (...) to (...). Składnikami produktu są: (...).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right