Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 15 kwietnia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.46.2024.1.EM
WIS TOWAR - produkt spożywczy.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r. poz. 361) zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 28 lutego 2024 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniach 26 i 28 marca 2024 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – „(...)”
Opis: produkt spożywczy, składający się z bazy (…), zawierającej tapiokę, (...) oraz (...) owocowego (...), towar oferowany w opakowaniu (..) o masie netto (...) g, w którym (...)
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 28 lutego 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek uzupełniony w dniach 26 i 28 marca 2024 r. w zakresie sklasyfikowania towaru: „(...)” na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
W treści wniosku wskazano, że w związku z rozpoczęciem produkcji (…), Wnioskodawca chciałby zweryfikować jaka stawka VAT dotyczy sprzedaży produktu. Czy stawka 0% jest stawką stałą czy po zmianie ustawy dotyczącej stawek podatku VAT dla produktów spożywczych ulegnie ona zmianie na 5%?
Wnioskodawca przedstawił opis: „produkt stanowi całość, jest (…) mleczna z tapioką i (...) owocowy (...). (...)”.
(...):