Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 10 kwietnia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.16.2024.2.AJ
WIS TOWAR - tłuszcz zwierzęcy.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r., poz. 361), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 1 lutego 2024 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniach 12, 28 marca i 4 kwietnia 2024 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – „Tłuszcz (...)”
Opis towaru: produkt powstały w procesie przetwarzania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego (materiał (...)) metodą (...); produkt nie nadający się do spożycia przez ludzi, przeznaczony do (...), do produkcji (...); produkt stanowi mieszaninę tłuszczów zwierzęcych z materiału (...) oraz (...); sprzedawany (...) i transportowany przy wykorzystaniu (...)
Rozstrzygnięcie: CN 15
Stawka podatku od towarów i usług: 23%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 ustawy w zw. z art. 146ef ust. 1 pkt 1 ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 1 lutego 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 12, 28 marca i 4 kwietnia 2024 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: „Tłuszcz (...)” na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku oraz jego uzupełnieniu, przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
TŁUSZCZ KATEGORII (...)
Produkt powstały w procesie przetwarzania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które są sklasyfikowane w specjalnych kategoriach odzwierciedlających poziom zagrożenia stwarzanego przez takie produkty dla zdrowia ludzi i zwierząt (w rozumieniu rozporządzenia WE nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi i uchylającego rozporządzenie WE nr 1774/2002 Dz. Urz. UE Wydanie Polskie L 300 str. 1).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right