Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 26 marca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.412.2023.5.IK

WIS TOWAR – suplement diety w proszku.

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (tj. Dz. U. z 2024 r., poz. 361), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 20 listopada 2023 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniach 13 grudnia 2023 r. oraz 9 i 25 stycznia i 8 marca 2024 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – „(...)”, „(...)”

Opis towaru: produkt zawiera w swoim składzie - zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy - skrobię (...); (...); nazwany „suplementem diety”; produkt w postaci proszku; opakowanie produktu masa netto (...)

Rozstrzygnięcie: CN 2106

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 20 listopada 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 13 grudnia 2023 r. oraz 9, 25 stycznia i 8 marca 2024 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: „(...)”, „(...)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

(...) to „suplement diety” w postaci proszku (...) z dodatkiem (...), który (...)

Produkt przeznaczony dla (...).

(...) o smaku (...) zawiera w składzie m.in.: skrobię (...); (...).

Zalecany sposób spożycia: (...) proszku (…) rozpuścić w (...) wody. (...).

Produkt prezentowany w opakowaniach jednostkowych o masie netto (...).

Wnioskodawca wskazał, iż (...) jest jedna dla wszystkich smaków produktu „(...)”. Właściwy kod kreskowy i smak produktu „(...)” uzupełniony jest na (...).

Ponadto Wnioskodawca poinformował, że wartości skrobi, (...), (...) są prawidłowe zarówno na (...), jak i na (...) i (...), z tym że:

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00