Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 19 marca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.460.2023.2.IK
WIS TOWAR – suplement diety w proszku.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t. j. Dz. U. z 2024 r., poz. 361), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 7 grudnia 2023 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniu 19 stycznia 2024 r. (data wpływu) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar - „(...)”
Opis towaru: produkt w proszku; zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy zawiera w swoim składzie: (...), nazwany przez Wnioskodawcę „suplementem diety”
Rozstrzygnięcie: CN 2106
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 7 grudnia 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 19 stycznia 2024 r. w zakresie sklasyfikowania towaru: „(...)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku i uzupełnieniu przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
„(...)” to „suplement diety” w proszku, zawierający (...).
Produkt pakowany w (...).
„Suplement diety” bez glutenu.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. „Suplement diety” nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia oraz prowadzenie zdrowego trybu życia są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
(...).
Produkt badany pod kątem: (...).
(...).
Proces wytwarzania produktu, badania fizykochemiczne i mikrobiologiczne prowadzone są (...).
Wytwórnia posiada aktualny certyfikat GMP (wydany przez Głównego Inspektora Farmaceutycznego) oraz HACCP (wydany przez Jednostkę Certyfikującą) w zakresie wytwarzania i badania produktów.
Proces wytwarzania prowadzony jest strefie produkcyjnej spełniającej standard GMP (Dobrej Praktyki Wytwarzania).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right