Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 8 marca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.18.2024.1.EM

WIS TOWAR - mus.

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 2 lutego 2024 r. (data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – „Mus (...)”

Opis towaru: produkt spożywczy, zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (...); produkt pasteryzowany, przeznaczony do bezpośredniego spożycia z (...) o gramaturze (...)

Rozstrzygnięcie: CN 2106

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 2 lutego 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek, w zakresie sklasyfikowania towaru: „Mus (...)” na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

(...) mus. Produkt pasteryzowany. Bez dodatku cukrów (...). Produkt przeznaczony jest do bezpośredniego spożycia z (...).

Skład przedmiotowy towaru „MUS (...)”

Składniki: (...).

Wnioskodawca wskazał, że (...) przedmiotowego produktu przesłał w formie „Załącznika 1”.

Produkt stanowi środek spożywczy i jest przeznaczony do spożycia przez ludzi. Wnioskodawca przedstawił, że (...) przesłał w formie „Załącznika 2” oraz wskazał, że (...) nie precyzuje wszystkich używanych do produkcji dodatków, ponieważ jest to przedmiotem wymagań opisanych w (...). W zależności od (...), bazę musów mogą stanowić przeciery owocowe, owocowo – warzywne, jak i inne dodatki.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00