Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 12 marca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-2.440.360.2023.5.AS

WIS ŚWIADCZENIE KOMPLEKSOWE – odpłatny, biletowany udział w organizowanym przez Wnioskodawcę wydarzeniu, podczas którego podawane i omawiane są potrawy nawiązujące do kultury.

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 17 października 2023 r. (data wpływu 24 października 2023 r.), uzupełnionego pismami z dnia: 21 grudnia 2023 r. (data wpływu 21 grudnia 2023 r.), 21 lutego 2024 r (data wpływu 21 lutego 2024 r.) oraz 8 marca 2024 r. (data wpływu 8 marca 2024 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: usługa (świadczenie kompleksowe) – odpłatny, biletowany udział w organizowanej przez Wnioskodawcę (…), podczas której podawane i omawiane są potrawy nawiązujące do kultury (…)

Opis świadczenia: Wnioskodawca organizuje odpłatne biletowane wydarzenie publiczne polegające na uczestnictwie w (…), podczas której podawane i omawiane są potrawy nawiązujące do kultury (…). (…) jest wydarzeniem publicznym, dostępnym dla wszystkich zainteresowanych, którzy uiszczą opłatę (bilet) za udział w tym wydarzeniu. Wydarzenie stanowi (...). (…) jest organizowana zawsze dla określonej liczby osób (…). Każda z potraw w menu (…) oraz podawane wino w ścisły sposób nawiązuje do (…). Wydarzenie odbywa się w (…) muzeum, po godzinach pracy muzeum, gdzie ustawiony jest jeden długi stół, przy którym zasiadają wszyscy goście. (...) Wydarzenie rozpoczyna się od komentarza (…) będącej pracownikiem muzeum, która opowiada o (…). Następnie rozpoczyna się serwis kolejnych dań, któremu towarzyszy opowieść (…) o ich znaczeniu i historii. Komentarz (…) przeplata opowieść (…). Wydarzenie kończy się podsumowaniem przygotowanym przez (…) – pracownicę muzeum. Menu oraz scenariusz (…) są przygotowywane przez zatrudnionych w Muzeum pracowników. Muzeum zleca podmiotowi zewnętrznemu – (…) przygotowanie określonych w menu dań, oraz innemu podmiotowi zewnętrznemu – (…) dobranie do dań wina do organizacji degustacji podczas (…). Muzeum zleca podmiotowi zewnętrznemu przygotowanie dekoracji stołu, w nawiązaniu do (…) i konkretnego (…). Muzeum przygotowuje (…) Muzeum, w którym wydarzenie się odbywa – ustawiany jest stół, przygotowywane jest oświetlenie ścian wewnętrznych i stołu oraz nagłośnienie. W dniu, w którym wydarzenie się odbywa czas otwarcia wejścia głównego do Muzeum dla uczestników wydarzenia oraz działanie szatni zostaje wydłużone względem normalnych godzin działania Muzeum. W ramach samego wydarzenia (…) prowadzi (…) i opowiada o (…). Na cenę świadczenia składa się koszt przygotowania posiłków i obsługi samego wydarzenia – świadczone przez restaurację muzealną. Dodatkowym kosztem ponoszonym przez muzeum jest koszt dekoracji stołów, koszt wynagrodzenia (…), a także koszt wina. W cenie brane jest także pod uwagę zaangażowanie pracowników muzeum w przygotowanie wydarzenia. Oferowane przez muzeum świadczenie oferuje uczestnikom niepowtarzalną możliwość zapoznania się ze smakiem tradycyjnych potraw związanych z (…), a także zapoznania się z daniami odzwierciedlającymi (…). Dania oraz napoje podawane podczas (…) każdorazowo nawiązują do kultury (…), a samemu wydarzeniu towarzyszy szeroki komentarz dotyczący symboliki i historii potraw, którego celem jest przybliżenie uczestnikom wydarzenia (…). Oczekiwaniem uczestnika w odniesieniu do świadczenia jest przede wszystkim poszerzenie własnych horyzontów kulturowych, możliwość poznania i doświadczenia kultury (…) w bezpośredni sposób poprzez obcowanie z nią, powzięcie nowych informacji dotyczących historii i kultury (…), a także możliwość doświadczenia specyfiki posiłków kuchni (…). Wygłaszany podczas wydarzenia komentarz przygotowuje (…) będąca pracownikiem muzeum. Komentarz ma formę prelekcji-opowieści, która rozpoczyna i kończy wydarzenie, a kolejnymi jej punktami są serwowane dania.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00