Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 27 lutego 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.20.2024.1.AJ

WIS TOWAR - owsianka.

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 7 lutego 2024 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniu 15 lutego 2024 r. (data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – „(...)”

Opis towaru: produkt w postaci proszku, bez dodatku cukru, zawierający – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – mąkę owsianą, (...); produkt gotowy do spożycia po wymieszaniu z gorącą wodą lub mlekiem; opakowanie jednostkowe: (...), masa netto (...)

Rozstrzygnięcie: CN 19

Stawka podatku od towarów i usług: 0%

Podstawa prawna: § 10 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 9 grudnia 2023 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 7 lutego 2024r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 15 lutego 2024 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: „(...)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku oraz jego uzupełnieniu, przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Pełny skład produktu: (...).

(...).

(...) to (...) owsianka, która (...). To produkt bez dodatku cukru(...).

(...).

(...).

(...).

Załączona (...) zawiera m.in. następujące informacje.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00