Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 16 lutego 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.468.2023.2.DM
WIS TOWAR – danie gotowe z mięsem i ryżem.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r. poz. 1570, z późn. zm.) zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 30 listopada 2023 r. (data wpływu 7 grudnia 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – „(...)”
Opis towaru: danie gotowe zawierające więcej niż 20% masy mięsa, prezentowane w formie (...); produkt pakowany (...), prezentowany w opakowaniu o masie netto (...)
Rozstrzygnięcie: CN 16
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: § 10 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 9 grudnia 2023 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w zw. z poz. 11 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 7 grudnia 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: „(...)”, według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
We wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
(...) danie gotowe o prostym składzie o smaku (...). Posiłek (...). Metoda (...). Danie gotowe do bezpośredniego spożycia, najlepiej smakuje po podgrzaniu.
Skład:
(...).
Produkt ofertowany jest do sprzedaży w formie (...). (...).
Schemat opisu procesu technologicznego: (...)
Ryż w (...) zostaje poddany procesowi (...). Ilość (...)% dania odnosi się do ilości ryżu ugotowanego. Mięso (...). Pozostałe warzywa: (...). Sos jest (...).
Przyprawy to mieszanka naturalnych przypraw przygotowanych przez Wnioskodawcę stanowiące mniej niż 2% produktu gotowego, stąd zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 Wnioskodawca nie ma obowiązku podawać składu oraz proporcji składnika złożonego jakim jest mieszanka przypraw lub ziół.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right