Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 26 lutego 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.82.2024.1.DS

WIS TOWAR - artykuł spożywczy

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 lit. a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2023 r. poz. 2383 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r. poz. 1570 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 16 lutego 2024 r. (data wpływu 19 lutego 2024 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (...)

Opis: Produkt w postaci (...), zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – regulator kwasowości: kwas cytrynowy (...), nazywany przez Wnioskodawcę „suplementem diety”.

Rozstrzygnięcie: CN 2106

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 19 lutego 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: (...) według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:

Pełen skład produktu:

Regulator kwasowości: kwas cytrynowy (...)

(...) to produkt w saszetce w formie (...) o smaku pomarańczowym, który stanowi (...).

(...).

W pozycji Nazwa handlowa/nazwy handlowe oraz informacje dodatkowe, w tym poufne, Wnioskodawca wskazał:

(...)

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00