Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 16 lutego 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.395.2023.3.AR
WIS TOWAR – zestaw sushi.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (tj. Dz. U. z 2023 r., poz. 1570, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 29 września 2023 r. (data wpływu 3 października 2023 r.), uzupełnionego w dniu 7 grudnia 2023 r. Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – „(...)”
Opis towaru: zestaw sushi przeznaczony do bezpośredniego spożycia, zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy zawiera w swoim składzie: (...)
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: § 10 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 9 grudnia 2023 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 3 października 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 7 grudnia 2023 r. w zakresie sklasyfikowania towaru: „(...)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku oraz jego uzupełnieniu przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Nazwa towaru: (...)
Skład zestawu sushi: (...).
Skład surowcowy (do 100%) wszystkich rolek występujących w całym zestawie sushi, bez saszetek które wchodzą w skład (...) jest następujący(...)
Saszetki zawierają (...).
(...) jest podawany w saszetce, który wchodzi w skład w zestawu sushi.
Produkt składa się z następujących rolek: (...).
Masa netto: (...).
Proces produkcji: (...). Ryż pozostaje składnikiem dominującym i nadaje towarom zasadniczy charakter. Ani zestaw, ani rolka nie zawierają bowiem więcej niż 20% masy ryb, skorupiaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych lub dowolnej z nich kombinacji.
Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą, której głównym przedmiotem działalności jest wytwarzanie gotowych posiłków i dań w postaci zestawów sushi oraz ich sprzedaż za pośrednictwem podmiotów (firm) zewnętrznych zajmujących się dystrybucją towaru. (...).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right