Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 30 stycznia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.438.2023.2.AR
WIS TOWAR – napój bezalkoholowy.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (tj. Dz. U. z 2023 r., poz. 1570, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 27 listopada 2023 r. (data wpływu 28 listopada 2023 r.), uzupełnionego w dniu 12 stycznia 2024 r. (data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (...)
Opis towaru: napój bezalkoholowy zawierający w składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – sok (...), wodę, ekstrakt (...)
Rozstrzygnięcie: CN 2202
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: § 10 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 9 grudnia 2023 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w zw. z poz. 17 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 28 listopada 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 12 stycznia 2024 r. w zakresie sklasyfikowania towaru „(...)” według Nomenklatury scalonej (CN), na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku i uzupełnienia przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Przedmiot wniosku: napój bezalkoholowy zawierający w składzie (...)% soku (...), (...)% wody, (...)% ekstraktu (...).
Proponowana przez Wnioskodawcę klasyfikacja wyrobu to CN 22029919. Ponadto Wnioskodawca wskazał, że zgodnie z art. 41 ust. 2a ustawy o VAT, dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 10 do ustawy, innych niż klasyfikowane według PKWiU w grupowaniu usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56), stawka podatku wynosi 5 %, z zastrzeżeniem art. 138i ust. 4. W zał. nr 10 do ustawy zawierającym wykaz towarów i usług opodatkowanych stawką w wysokości 5 %, w poz. 17 w pkt 2 stawką tą objęto wody w tym napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20 % składu surowcowego.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right