Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 31 stycznia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.374.2023.3.PP

WIS TOWAR - produkt spożywczy

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 lit. a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2023 r. poz. 2353 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r. poz. 1570 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 3 listopada 2023 r. (data wpływu 3 listopada 2023 r.), uzupełnionego pismami z dnia 29 grudnia 2023 r. (data wpływu 29 grudnia 2023 r.) oraz z dnia 10 stycznia 2024 r. (data wpływu 10 stycznia 2024 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (…)

Opis towaru: Produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – kaszę, klopsiki w sosie warzywnym (…). Produkt oferowany jest do sprzedaży w formie dwukomorowego pudełka. (…).

Rozstrzygnięcie: CN 19

Stawka podatku od towarów i usług: 0%

Podstawa prawna: § 10 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 9 grudnia 2023 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

3 listopada 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony 29 grudnia 2023 r. oraz 10 stycznia 2024 r. w zakresie sklasyfikowania towaru (…) według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono m.in. następujący szczegółowy opis towaru:

(…).

Skład: (…) kasza, (…) klopsiki w sosie warzywnym.

Procentowy skład (…): (…).

Schemat procesu technologicznego: Kasza zostaje poddana procesowi termicznemu. (…). Klopsiki formowane są z uprzednio przygotowanej (…) oraz innych składników przewidzianych w recepturze, następnie poddawane są procesowi termicznemu. Sos warzywny poddawany procesowi termicznemu.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00