Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 11 stycznia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.389.2023.3.IK
WIS TOWAR – zestaw sushi.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (tj. Dz. U. z 2023 r., poz. 1570, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 3 października 2023 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniu 7 grudnia 2023 r. Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – „(...)”
Opis towaru: produkt gotowy do bezpośredniego spożycia, zawierający w swoim składzie: (...); opakowanie produktu masa netto (...)
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: § 10 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 9 grudnia 2023 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usługw zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 3 października 2023 r. (data wpływu) Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 7 grudnia 2023 r. w zakresie sklasyfikowania towaru: „(...)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku i jego uzupełnieniu przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Przedmiotem wniosku jest zestaw sushi (...).
Skład zestawu sushi: (...)
Proces produkcji(...). Ryż pozostaje składnikiem dominującym i nadaje towarom zasadniczy charakter. Ani zestaw ani rolka nie zawierają bowiem więcej niż 20% masy ryb, skorupiaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych lub dowolnej z nich kombinacji.
Spółka prowadzi działalność gospodarczą, której głównym przedmiotem działalności jest wytwarzanie gotowych posiłków i dań w postaci zestawówsushi oraz ich sprzedaż za pośrednictwem podmiotów (firm) zewnętrznych zajmujących się dystrybucją towaru. (...).
Wnioskodawca jest zarejestrowany jako czynny podatnik VAT.
Wnioskodawca nie prowadzi restauracji rozumianej jako lokal przedsiębiorstwa oferujący usługę gastronomiczną polegającą na obsłudze kelnerskiej, serwowaniu gotowych i ciepłych posiłków dla swoich klientów poprzez wyłożenie na naczynia, zapewnieniu krzeseł i stolików, naczyń oraz sztućców.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right