Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 17 stycznia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-2.440.295.2023.3.DS

WIS towar – baton (…)

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…)z dnia 15 września 2023 r. (data wpływu 25 września 2023 r.), uzupełnionego pismami z dnia: 16 listopada 2023 r. (data wpływu 20 listopada 2023 r.) oraz 27 grudnia 2023 r. (data wpływu 3 stycznia 2024 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – baton (…)

Opis towaru: Baton (…) skład surowcowy: (…) Opis procesu produkcji: (…) Baton jest do bezpośredniego spożycia.

Rozstrzygnięcie: CN 2106

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 25 września 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Wniosek uzupełniono pismami z dnia: 16 listopada 2023 r. (data wpływu 20 listopada 2023 r.) oraz 27 grudnia 2023 r. (data wpływu 3 stycznia 2024 r.) o doprecyzowanie opisu towaru.

We wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru

Baton (…) skład surowcowy: (…)

W poz. 58 „Nazwa handlowa/nazwy handlowe oraz informacje dodatkowe, w tym poufne” Wnioskodawca wskazał:

(…)

(…)

W piśmie z dnia 16 listopada 2023 r. Wnioskodawca – odpowiadając na pytania tutejszego organu – doprecyzował opis towaru w następujący sposób:

1) Pełny 100% skład (…) – skład (…)

2)Pełny skład do 100% (…) – składniki: (…)

3)Podanie szczegółowego opisu procesu produkcji – proces technologiczny: (…)

4)Jaką funkcję w produkcie gotowym pełni (…) – (…) nadaje smak dla gotowego produktu;

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00