Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 18 grudnia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.395.2023.3.SS

WIS towar – „(…)”.

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia – brak daty sporządzenia wniosku (data wpływu 28 września 2023 r.), uzupełnionego pismem z dnia – brak daty sporządzenia pisma (data wpływu 6 listopada 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – „(…)”

Opis towaru: Skład: (…)

Rozstrzygnięcie: CN 19

Stawka podatku od towarów i usług: 0%

Podstawa prawna: § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 28 września 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Wniosek uzupełniono w dniu 6 listopada 2023 r. o doprecyzowanie opisu towaru.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru

Towar to pieczywo (…) oblane z jednej strony czekoladą. Głównym składnikiem jest czekolada o składzie: (…), cechowana nomenklaturą scaloną (CN code) 180620100. Stanowi ona (…)% towaru. Nabywana jest od innego podmiotu i wykorzystywana do produkcji wyrobu, którego dotyczy wniosek. Wnioskodawca nie zna dokładnego procentowego składu czekolady. Producent nie chce jej udostępnić zasłaniając się tajemnicą handlową. Wnioskodawca posiada jedynie informację, ze czekolada ta zawiera minimum (…)% suchej masy kakaowej, a beztłuszczowa sucha masa kakaowa wynosi (…)% (z tolerancją+/- 1,0). Pieczywo (…) w postaci prostokątnej kromki stanowi (…)% towaru. Zgodnie z nomenklaturą scaloną (CN cody) taki produkt spełnia klasyfikację 19 05 10 00 00 i opisywany jest jako: Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, cista i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby – Chleb chrupki.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00