Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 11 grudnia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.299.2023.7.EM
WIS TOWAR - gliceryna surowa.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570 z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 27 lipca 2023 r. (data wpływu 2 sierpnia 2023 r.), uzupełnionego w dniach 4, 21 i 25 września oraz 17 i 21 listopada 2023 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – „Gliceryna surowa do zastosowań paszowych”
Opis towaru: produkt w postaci płynnej, wytwarzany z gliceryny surowej (…) poddanej procesowi (...) w procesie (...); materiał paszowy, przeznaczony do żywienia zwierząt gospodarskich
Rozstrzygnięcie: pasze i karmy dla zwierząt gospodarskich i domowych
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ea pkt 2 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 10 załącznika nr 3 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 2 sierpnia 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 4, 21 i 25 września oraz 17 i 21 listopada 2023 r. w zakresie sklasyfikowania towaru „Gliceryna surowa do zastosowań paszowych” według Nomenklatury scalonej (CN), na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
We wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Wnioskodawca dokonuje m.in. zakupu: (...). Zakup tych surowców odbywa się z zastosowaniem stawki 23% podatku od towarów i usług. Z w/w surowców Wnioskodawca produkuje glicerynę (...) oraz (...).
Aktualnie Wnioskodawca sprzedaje wytworzone produkty z zastosowaniem stawki 23% VAT.
Przy założeniu potwierdzenia przedstawionego stanowiska, zamiarem Wnioskodawcy jest dokonywanie sprzedaży „gliceryny (...)” do zastosowań paszowych przy naliczeniu stawki 8% VAT.
„W procesie (...) wykorzystywane są urządzenia: (...)
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right