Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 17 listopada 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.313.2023.4.MS
WIS TOWAR – artykuł spożywczy.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570 ze zm.), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 9 sierpnia 2023 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniach 22 września 2023 r. oraz 23 października 2023 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – „(...)”
Opis towaru: produkt powstały w (...); produkt o konsystencji lepkiej masy; zawartość białka w suchej masie - (...)%
Rozstrzygnięcie: CN 2106
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ea pkt 2 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 9 sierpnia 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 22 września 2023 r. oraz 23 października 2023 r. w zakresie sklasyfikowania towaru: „(...)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Nazwa handlowa towaru: „(...)”.
(...) powstaje w (...).
Skład „procentowy” Produktu (...)
Opis produkcji: Produkcja rozpoczyna się od (...). W wyniku tego procesu powstają:
(i)(...), oraz
(ii)(...).
Parametry produkcyjne: (...)
Zawartość białka w suchej masie - (...) %.
(...).
(...). Ze względu na (...) planowane jest pakowanie Produktu w (...).
Obecnie Wnioskodawca nie posiada (...).
Surowcem do (...), będącego surowcem do produkcji „(...)”, jest (...).
(...).
Skład surowca (...): (...)
(...).
(...).
(...).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right