Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 29 listopada 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.382.2023.1.AC

WIS TOWAR - kiszonka.

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1570 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 13 października 2023 r. (data wpływu 27 październik 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – Kiszonka z (...)

Opis towaru: cała roślina- (...) poddane procesowi fermentacji; produkt przeznaczony do biogazowni

Rozstrzygnięcie: CN 23

Stawka podatku od towarów i usług: 23%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 w zw. z art. 146ea pkt 1 oraz art. 146ef ust. 1 pkt 1 ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 27 października 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru „kiszonka z (...)”, według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

W ramach prowadzonej działalności gospodarczej Wnioskodawca uprawia na swoim gruncie (...), a następnie (...) sprzedaje w postaci kiszonki z (...). Do wytworzenia kiszonki z (...) wykorzystana jest cała roślina (...). Następnie wyprodukowana kiszonka z (...) (po zakończeniu procesu fermentacji) jest sprzedawana jako substrat do biogazowni (kiszonka z (...) sprzedawana jest (...)) podmiotowi prowadzącemu działalność gospodarczą obejmującą m.in. wytwarzanie energii elektrycznej.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00