Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 3 listopada 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.245.2023.5.EM

WIS TOWAR - białko roślinne.

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 20 czerwca 2023 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniach 10 sierpnia, 27 września oraz 13 i 16 października 2023 r.(daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar –Białko roślinne (...)”

Opis towaru: produkt w formie sypkiego proszku; określony jako izolat białka (...); oferowany jako produkt spożywczy; przeznaczony do bezpośredniego spożycia lub do dalszego przetworzenia w przemyśle spożywczym; produkt pakowany w (...)

Rozstrzygnięcie: CN 35

Stawka podatku od towarów i usług: 23%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 ustawy w zw. z art. 146ea pkt 1 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 1 ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 20 czerwca 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 10 sierpnia, 27 września oraz 13 i 16 października 2023 r. w zakresie sklasyfikowania towaru: „Białko roślinne (...)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

We wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Spółka prowadzi działalność w zakresie (...). W związku z (...) Spółka przewiduje w najbliższym czasie wprowadzić nowy produkt w swojej ofercie jakim będzie produkt z (...), tj. Białko roślinne (...).

(...).

Zdaniem Spółki wymieniony towar należy sklasyfikować według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług do: Dział 21 Różne przetwory spożywcze oraz kod CN 2106 1080.

Uwzględniając powyższe, w ocenie Spółki, przedmiotowy towar spełnia kryteria i posiada właściwości dla towarów objętych działem CN 21.

Zdaniem Spółki, dostawa, import lub wewnątrzwspólnotowe nabycie powinno podlegać opodatkowaniu stawką podatku od towarów i usług w wysokości 8% jako towar poz. nr 5 załącznika nr 3 do ustawy VAT.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00