Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 7 listopada 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.361.2023.1.MK
WIS Towar - makaron z sosem
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku SPÓŁKI Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ (…) z dnia 28 sierpnia 2023 r. (data wpływu 4 września 2023 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – „(…)”
Opis towaru:
(…), wegańskie danie gotowe inspirowane kuchnią azjatycką. Kawałeczki (…). Danie gotowe do bezpośredniego spożycia, najlepiej smakuje po podgrzaniu. Produkt utrwalony termicznie, sterylizowany. Pakowany w atmosferze ochronnej w tacce dwukomorowej, masa netto 350 g. Opakowanie zawiera jedną sugerowaną porcję do spożycia.
Produkt ofertowany jest do sprzedaży w formie dwukomorowego talerzyka PP wraz z folią barierową.
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 4 września 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru
Nazwa produktu: „(…)”.
Opis produktu: (…), wegańskie danie gotowe inspirowane kuchnią azjatycką. Kawałeczki (…) w (…) sosie z (…). Szybkie w przygotowaniu, alternatywa dla dań mięsnych. Danie gotowe do bezpośredniego spożycia, najlepiej smakuje po podgrzaniu. Bez dodatku konserwantów i barwników. Produkt utrwalony termicznie, sterylizowany. Pakowany w atmosferze ochronnej w tacce dwukomorowej, masa netto 350 g. Opakowanie zawiera 1 sugerowaną porcję do spożycia.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right