Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Opinia rzecznika generalnego M. Szpunara przedstawiona w dniu 27 października 2022 r. Confédération paysanne i in. przeciwko Premier ministre i Ministre de l'Agriculture et de l'Alimentation., sygn. C-688/21

 OPINIA RZECZNIKA GENERALNEGO

MACIEJA SZPUNARA

przedstawiona w dniu 27 października 2022 r. (1)

Sprawa C‑688/21

Confédération paysanne,

Réseau Semences Paysannes,

Les Amis de la Terre France,

Collectif Vigilance OGM et Pesticides 16,

Vigilance OG2M,

CSFV 49,

OGM: dangers,

Vigilance OGM 33

przeciwko

Premier ministre,

Ministre de l’Agriculture et de l’Alimentation,

przy udziale:

Fédération française des producteurs d’oléagineux et de protéagineux

[wniosek o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym złożony przez Conseil d’État (radę stanu, Francja)]

Odesłanie prejudycjalne – Środowisko naturalne – Zamierzone uwolnienie organizmów genetycznie zmodyfikowanych – Dyrektywa 2001/18/WE – Artykuł 3 ust. 1 – Zakres stosowania – Punkt 1 załącznika I B – Mutageneza – Wyłączenie – Techniki mutagenezy losowej in vitro – Techniki i metody modyfikacji genetycznej tradycyjnie stosowane, których bezpieczeństwo zostało już dawno potwierdzone – Ochrona zdrowia ludzi i środowiska naturalnego

Wprowadzenie

1.

Modyfikacje genetyczne następują naturalnie we wszystkich organizmach żywych. Mogą je wywoływać czynniki endogenne, takie jak błąd w replikacji DNA przy podziale komórek, lub egzogenne, takie jak napromieniowanie, zwłaszcza promieniami UV, czynniki chemiczne, wirusy itp. Zmiany te dokonują się w organizmie na poziomie komórkowym. Po ustabilizowaniu mogą zostać przekazane następnym pokoleniom. Mówi się wówczas o „mutacji”. Mutacje korzystne dla organizmu są propagowane w procesie doboru naturalnego, natomiast mutacje, które są dla niego szkodliwe, są eliminowane. Tym samym mutacje umożliwiają organizmom między innymi dostosowanie się do zmian zachodzących w środowisku. Są one napędem ewolucji. Ściśle rzecz ujmując wszystkie organizmy żywe są więc genetycznie zmodyfikowane.

2.

Od czasów rewolucji neolitycznej ludzkość dokonywała modyfikacji genetycznej roślin () w celu przekształcenia dzikich gatunków w gatunki o większej wartości odżywczej. Praktycznie wszystkie rośliny przeznaczone obecnie do spożycia przez ludzi, od pszenicy po banany, są wynikiem dokonywanego przez człowieka, sztucznego i umyślnego doboru mutacji zachodzących w sposób naturalny (tzw. mutacji „spontanicznych”), a także krzyżowania różnych odmian, i mają bardzo mało wspólnego ze swoimi dzikimi przodkami.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00