Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 7 listopada 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.391.2023.1.JJ

WIS towar-pierniki

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 lit. a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2023 r. poz. 2383 t.j.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r. 1570 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 15 października 2023 r. (data wpływu 17 października 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – pierniki

Opis: Produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – mąkę pszenną, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, miazgę kakaową, syrop cukru inwertowanego, wodę, migdały, tłuszcz kakaowy, syrop cukru skarmelizowanego, substancje spulchniające: węglany sodu, węglany amonu, olej słonecznikowy, przyprawy, mleko w proszku pełne, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory: lecytyny (z soi), tłuszcz mleczny, sól.

Rozstrzygnięcie: CN 19

Stawka podatku od towarów i usług: 0%

Podstawa prawna: § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 17 października 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru (…), według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Produkt składa się z wyrobów piekarniczych, tj. pierników z nadzieniem kremowym o smaku marcepanowym i 20% czekoladą - białą lub ciemną. W celu zachowania świeżości wyrobów piekarniczych są one pojedynczo opakowane w celofanową folię. Wyroby sprzedawane są łącznie w opakowaniu metalowym (puszce). Masa netto produktu wynosi wg informacji na opakowaniu 200g, w praktyce masa może być nieznacznie większa.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00