Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 24 października 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.301.2023.3.ANJ
WIS TOWAR – napój w proszku z minerałami i witaminami.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług
(Dz. U. z 2023 r. poz. 1570, z późn. zm.) zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 3 sierpnia 2023 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniach 4 sierpnia oraz 14 września i 3 października 2023 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – „(...) - (...) napój w proszku o smaku (...)”
Opis towaru: produkt w proszku o wysokiej zawartości białka, zawierający substancję słodzącą, w skład którego wchodzą m.in.: (...); produkt przeznaczony do spożycia poprzez wymieszanie jednej porcji z wodą; prezentowany w opakowaniu jednostkowym o masie netto (...)
Rozstrzygnięcie: CN 18
Stawka podatku od towarów i usług: 23%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 ustawy w zw. z art. 146ea pkt 1 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 1 ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 3 sierpnia 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 4 sierpnia oraz 14 września i 3 października 2023 r. w zakresie sklasyfikowania towaru o nazwie „(...) - (...) napój w proszku o smaku (...)”, według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
We wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
(...) - (...) napój w proszku o smaku (...). Produkt jest (...).
Produkt jest mieszanką towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, zawierającym kakao mniej niż 5%. Oprócz składników (...) (...) zawiera inne składniki, jak mieszanki mineralno-witaminowe, (...) co klasyfikuje go do żywności wzbogaconej. Jest to proszek odżywczy, służący do przygotowania koktajlu w celach uzupełnienia diety.
Skład produktu: (...)
W produkcie zastosowano (...).
Naturalne aromaty występujące w produkcie to: (...).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right