Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 21 września 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.258.2023.4.JJ
WIS towar - pizza sprzedawana po podgrzaniu na wynos z tzw. "lady"
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 lit. a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r. poz. 1570 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 5 lipca 2023 r. (data wpływu 5 lipca 2023 r.), uzupełnionego pismami z dnia 11 sierpnia 2023 r. (data wpływu 16 sierpnia 2023 r.), oraz z dnia 31 sierpnia 2023 r. (data wpływu 5 września 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – Pizza (…) sprzedawana po podgrzaniu na wynos z tzw. „lady”.
Opis: w skład produktu wchodzi – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – spód do pizzy (mąka pszenna, woda, mąka sojowa, mąka ryżowa, drożdże, sól, olej słonecznikowy), ser mozzarella (mleko krowie pasteryzowane, sól, kultury bakterii, podpuszczka mikrobiologiczna), sos pomidorowy (pomidory, sól, bazylia, oregano, cebula), oregano. Przedmiotem wniosku jest sprzedaż na wynos pogrzanego produktu – wcześniej przygotowanego, pokrojonego na kawałki, przy czym sprzedaży może podlegać zarówno cała pizza, jak i jej kawałek. Nabywca otrzymuje produkt w jednorazowym papierowym opakowaniu.
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy z zw. z art. 41 ust. 12f ustawy oraz art. 146ea pkt 2 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 5 lipca 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek uzupełniony w dniach 16 sierpnia 2023 r. oraz 5 września 2023 r. w zakresie sklasyfikowania ww. towaru na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right