Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 21 września 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.254.2023.4.MSM
WIS - towar - kajzerka sprzedawana na wynos po podgrzaniu
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 lit. a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r. poz. 1570 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 5 lipca 2023 r. (data wpływu 5 lipca 2023 r.), uzupełniony pismami z dnia 11 sierpnia 2023 r. (data wpływu 16 sierpnia 2023 r.) oraz z dnia 31 sierpnia 2023 r. (data wpływu 5 września 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar –kajzerka (…) przygotowywana w piekarni głównej oraz w sklepie, sprzedawana na ciepło na wynos z tzw. „lady”.
Opis: Produkt zawierający w swoim składzie – (…). Produkt jest przygotowywany w piekarni głównej oraz w sklepie, podgrzewany w sklepie, pakowany w opakowanie jednostkowe i sprzedawany na wynos.
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy z zw. z art. 41 ust. 12f ustawy oraz art. 146ea pkt 2 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 5 lipca 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 16 sierpnia 2023 r. oraz 5 września 2023 r., w zakresie sklasyfikowania kajzerki (…) przygotowywanej w piekarni głównej oraz w sklepie, sprzedawanej na ciepło na wynos z tzw. „lady”, według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
(….)
Przedmiotem niniejszego wniosku jest kajzerka (…) (dalej: „Produkt”) przygotowywana w piekarni głównej (zakładzie produkcyjnym) oraz (w mniejszym zakresie) w Sklepie sprzedawana na ciepło na wynos z tzw. „lady".
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right