Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 21 września 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.271.2023.2.KM
WIS TOWAR - sosy w saszetkach.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570 z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 17 lipca 2023 r. r.(data wpływu 19 lipca 2023 r.), uzupełnionego w dniach 25 i 30 sierpnia 2023 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (...)
Opis towaru: produkt w postaci płynnej w saszetkach, (...); w opakowaniu znajduje się (...) sosów w różnych smakach (...) do dań i sałatek (…)
Rozstrzygnięcie: CN 2103
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ea pkt 2 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 4 załącznika nr 3 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 19 lipca 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 25 i 30 sierpnia 2023 r. w zakresie sklasyfikowania towaru: (...) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
(...) to „żywność wzbogacona” w saszetkach. Produkt to zestaw sosów do dań i sałatek. Sosy zawierają (...). W opakowaniu znajduje się (...) sosów w różnych smakach. Produkt jest wprowadzany do obrotu jako zestaw sosów, konsument nie może nabyć pojedynczych sosów oddzielnie. Produkt nie jest produktem leczniczym, ani suplementem diety.
Składniki (wykaz składników ogólny - jednolity dla wszystkich smaków):
(...)
Wnioskodawca zaproponował klasyfikację CN 2103.
Uzasadnienie klasyfikacji zaproponowanej przez wnioskodawcę:
Zgodnie z notami wyjaśniającymi, do kodu CN 2103 są klasyfikowane: „przetwory, generalnie bardzo pikantne, stosowane do przyprawiania pewnych potraw (mięsa, ryb, sałatek itd.) i otrzymane z różnego rodzaju składników (jaj, warzyw, mięsa, owoców, mąki, skrobi, oleju, octu, cukru, przypraw korzennych, gorczycy, aromatów itd.). Sosy generalnie występują w postaci płynnej, natomiast preparaty do nich są zwykle w postaci proszku, do którego wystarczy dodać tylko mleko, wodę itd., aby otrzymać sos.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right