Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 29 sierpnia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.264.2023.3.MSM

WIS TOWAR - (…) – pełnowartościowy posiłek w proszku do rozpuszczenia w wodzie.

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 lit. a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa(Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r. poz. 1570 t.j.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 8 lipca 2023 r. (data wpływu 9 lipca 2023 r.), uzupełniony pismami z dnia 27 lipca 2023 r.  (data wpływu 27 lipca 2023 r.) oraz z dnia 4 sierpnia 2023 r. (data wpływu 4 sierpnia 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar –(…) – pełnowartościowy posiłek w proszku do rozpuszczenia w wodzie.

Opis: Produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…)

Rozstrzygnięcie: CN 19

Stawka podatku od towarów i usług: 0 %

Podstawa prawna: § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 9 lipca 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 27 lipca oraz 4 sierpnia 2023 r., w zakresie sklasyfikowania (…) – pełnowartościowego posiłku w proszku do rozpuszczenia w wodzie, według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00