Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 24 sierpnia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.213.2023.3.SS
WIS towar – kajzerka (…)
Na podstawie 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 17 maja 2023 r. (data wpływu 17 maja 2023 r.), uzupełnionego pismem z dnia 24 lipca 2023 r. (data wpływu 24 lipca 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – kajzerka (…)
Opis: w skład produktu wchodzi – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – kajzerka (…). Kanapka jest produktem sprzedawanym (...) w sklepie oferującym zaplecze gastronomiczne (m.in. stoliki, krzesła), wydawanym z lady oraz pakowanym do torebki papierowej, bez ingerencji w jego skład oraz bez podgrzania. W sytuacji, gdy Produktu zabraknie, zostaje on przygotowywany przez pracownika sklepu.
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy z zw. z art. 41 ust. 12f ustawy oraz art. 146ea pkt 2 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 17 maja 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Przedmiotowy wniosek uzupełniono w dniu 24 lipca 2023 r. o doprecyzowanie opisu sprawy.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru
Wnioskodawca jest podatnikiem zarejestrowanym jako podatnik VAT czynny. Miejscem prowadzonej działalności gospodarczej jest Polska. Wnioskodawca prowadzi sieć sklepów (...).
Przedmiotem niniejszego wniosku jest kajzerka (...).
Skład udostępniony jest w ogólnodostępnym katalogu i przedstawia się następująco.
Skład: (…).
Poniżej przedstawiono sposób przygotowania Produktu w podzieleniu na poszczególne etapy.
[Etap obejmujący przygotowanie w zakładzie produkcyjnym]
§Przygotowanie wsadów do kanapek, poprzez ułożenie na tacy papierowej poniższych składników, poddanych wcześniej obróbce (mycie i krojenie), z zachowaniem kolejności:
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right