Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 24 sierpnia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.217.2023.2.MD
WIS TOWAR
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 lit. a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 12 lipca 2023 r. (data wpływu 17 lipca 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową
Przedmiot wniosku: towar – (…)
Opis towaru: Produkt w postaci (…). W skład produktu wchodzą – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…). Produkt przeznaczony do spożycia po rozcieńczeniu wodą. Nazywany (…).
Rozstrzygnięcie: CN 2106
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ea pkt 2 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 17 lipca 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: (…), według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku i jego uzupełnieniu przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:
Wnioskodawca zamierza wprowadzić poniższy produkt do obrotu. Produkt (…). Jest to produkt otrzymany przez wymieszanie składników (…). Składniki te są następnie rozlewane do butelek szklanych o pojemności (…). Produkt nie jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia, spożywa się go po rozcieńczeniu wodą, zgodnie z zaleceniami (…).
Zaproponowana przez Wnioskodawcę klasyfikacja do kodu CN 2106 90 98 wyznaczona jest przez reguły 1 i 6 Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej, brzmienie kodów CN 2106, 2106 90 i 2106 90 98, jak również jest zgodna z treścią komentarza do pozycji 2106 zawartego w Notach wyjaśniających do Systemu Zharmonizowanego.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right