Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 18 sierpnia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.222.2023.3.GB
WIS TOWAR – jadalny olej sojowy sprzedawany na cele techniczne.
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 lit. a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r. poz. 1570 t.j.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 27 czerwca 2023 r. (data wpływu), uzupełniony w dniu 18 lipca 2023 r. (data wpływu 18 lipca 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – jadalny olej sojowy sprzedawany na cele techniczne.
Opis: Jadalny olej sojowy sprzedawany na cele techniczne składa się (…). Produkowany jest w procesie tłoczenia (…). Produkt może być przeznaczony do spożycia przez ludzi.
Rozstrzygnięcie: CN 15
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 w zw. z poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 27 czerwca 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony pismem z dnia 18 lipca 2023 r. w zakresie sklasyfikowania towaru – jadalnego oleju sojowego sprzedawanego na cele techniczne, według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:
Towar – olej roślinny surowy jadalny sojowyTowar znajduje się w pozycji 10, o kodzie CN ex 15, o nazwie towaru:
„Tłuszcze i oleje jadalne pochodzenia zwierzęcego, roślinnego lub mikrobiologicznego oraz produkty ich rozkładu: gotowe tłuszcze jadalne; woski pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego – wyłącznie jadalne” - w załączniku 10 do ustawy z dnia 11 marca 2004 roku o podatku od towarów i usług. (…)
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right