Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 18 sierpnia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.259.2023.3.MSM
WIS TOWAR - (…) przekąska (…)
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 lit. a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r. poz. 1570 t.j.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 6 lipca 2023 r. (data wpływu 6 lipca 2023 r.), uzupełniony pismami z dnia 21 lipca 2023 r. (data wpływu 24 lipca 2023 r.) oraz z dnia 21 lipca 2023 r. (data wpływu 27 lipca 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar - (…) przekąska (…)
Opis: Produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…)
Rozstrzygnięcie: CN 2106
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ea pkt 2 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 6 lipca 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 24 i 27 lipca 2023 r., w zakresie sklasyfikowania towaru – (…) przekąska (…), według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Przekąska (...) w słoiku.
(…)
Produkt nie zawiera alergenów.
Nazwa: (…) przekąska (…)
SKŁADNIKI: (…) (...).
(...)
Do wniosku Wnioskodawca dołączył:
(…)
W dniu 24 i 27 lipca Wnioskodawca uzupełnił wniosek o wydanie WIS, w którym wskazał:
-informacje na temat składu,
-opis konsystencji przedmiotowego towaru oraz sposobu jego konsumpcji, z którego wynika, że: przedmiotowy towar ma postać pulpy (…). Towar nie jest napojem. Przeznaczony jest do bezpośredniej konsumpcji (bez rozcieńczania) przy użyciu łyżeczki.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right